Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των €
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα αντηλιακά προϊόντα
Όπου κι αν βρίσκεσαι, ακόμα και στην πόλη, το βασικό προϊόν που πρέπει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα με τα απαραίτητα είναι το αντηλιακό σου.
Τι είναι το SPF;
Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί το SPF μπορούμε να το σκεφτούμε το εξής: Η έκθεση μας στον ήλιο είναι ασφαλής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο διαφέρει για τον κάθε έναν από εμάς. Καθορίζεται από τον τύπο της επιδερμίδας και τις αντοχές της. Συνήθως κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά.
Για παράδειγμα: Αν ένα άτομο με προσωπικό χρόνο αντοχής στον ήλιο 5 λεπτών χρησιμοποιήσει δείκτη προστασίας 20, μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο με ασφάλεια για 100 λεπτά. (20 φορές περισσότερο σε σχέση με τη φυσική άμυνα του δέρματος. )
Επιλέγουμε λοιπόν ένα αντηλιακό με SPF, το οποίο ταιριάζει στην καθημερινότητα μας και στη συνέπεια μας να το ανανεώνουμε.
Φυσικά ή χημικά φίλτρα;
Κυριότερος εκπρόσωπος των χημικών φίλτρων είναι οι βενζοφαινόνες.
Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα έχουν το πλεονέκτημα ότι διαθέτουν ευρύ φάσμα φωτοπροστασίας, ωστόσο έχουν και μειονεκτήματα.
Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς.
Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται κυρίως από ορυκτά, όπως είναι το οξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου.
Παραμένουν ανενεργά μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Είναι απαραίτητα γιατί παρέχουν προστασία έναντι όλης της ηλιακής ακτινοβολίας.
Είναι πιο ασφαλή και δεν απορροφούνται διαδερμικά.
Τα αντηλιακά που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων φίλτρων προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία και μειώνουν τους ερεθισμούς.
Που πρέπει να βάζουμε αντηλιακό εκτός από πρόσωπο και σώμα;
Ο ήλιος μπορεί να χτυπήσει παντού, ακόμα και σε σημεία που δεν σκεφτόμαστε και τόσο πολύ ότι μπορεί να κινδυνεύουν.
- Αυτιά
Δεν είναι και το πιο εύκολο μέρος για να βάλουμε αντηλιακό, ωστόσο, είναι το τρίτο πιο συνηθισμένο μέρος που εμφανίζεται καρκίνος του δέρματος.
- Χείλη
Κι όμως, χρειάζονται και αυτά προστασία. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα lip balm που να έχει δείκτη προστασίας πάνω από 30. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να θυμόμαστε να το ανανεώνουμε τακτικά.
- Γάμπες και πατούσες
Το καλοκαίρι βάζουμε αντηλιακό στις γάμπες μας, αλλά γιατί δεν συνεχίζουμε πιο χαμηλά;
Χρησιμοποιείστε μεγάλη ποσότητα καθότι το κάψιμο σε αυτά τα σημεία θα σας ταλαιπωρήσει πάρα πολύ!
- Λαιμός
Το πίσω μέρος του λαιμού δε το θυμόμαστε σχεδόν ποτέ!
Χρειάζεται οπωσήποτε αντηλιακή προστασία.
- Μαλλιά και κεφάλι
Ο καρκίνος του δέρματος σε αυτό το σημείο είναι σπάνιος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το δέρμα του κεφαλιού δεν κινδυνεύει να καεί από τον ήλιο. Εναλλακτικά, φροντίστε να φοράτε καπέλο όταν βγαίνετε από το σπίτι ή ειδικά αντηλιακά προϊόντα για μαλλιά.
Η εποχή που ήθελε τα μαυρισμένα κορμιά να είναι της μόδας, είτε με φυσικό είτε με τεχνητό τρόπο, έχει παρέλθει. Προτεραιότητα τώρα είναι η υγεία του δέρματος, όχι μόνο από όσους έχουν δερματικές παθήσεις αλλά από το σύνολο του πληθυσμού.