Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των €
Οι κίνδυνοι της θάλασσας και πώς να τους αποφύγετε
Η θάλασσα είναι η χαρά του καλοκαιριού παρόλα αυτά κρύβει πολλούς κινδύνους για όσους αψηφήσουν τους κανόνες της. Πολλοί θα αψηφήσουν τον κίνδυνο και θα μπουν στην θάλασσα ακόμα και αν έχουν φάει ή είναι κουρασμένοι. Άλλοι πάλι -κυρίως νέοι- θα αγνοήσουν τις συμβουλές των γιατρών που απαγορεύουν ρητά το μπάνιο όταν έχει προηγηθεί κατανάλωση αλκοόλ.
Υπάρχουν και εκείνοι που βουτούν αλόγιστα σε άγνωστα νερά ή κάνουν βουτιές χωρίς να γνωρίζουν την μορφολογία του βυθού ή ακόμα και το βάθος της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο. Έτσι , κάθε καλοκαίρι έχουμε «παρέλαση» ειδήσεων που αφορούν σε …θαλασσινά δράματα.
Επειδή, λοιπόν, καλή είναι η θάλασσα, αλλά η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία, να ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και οι τρόποι προφυλάξεως από αυτούς:
Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι.
Να κολυμπάτε σε περιοχές προστατευμένες από ναυαγοσώστες. Αν όμως έχετε παιδιά μαζί σας, πρέπει να βρίσκονται σε ακτίνα ενός χεριού ανεξάρτητα από την παρουσία ναυαγοσώστη.
Μάθετε τα νερά και τις καιρικές συνθήκες προτού μπείτε για κολύμπι.
Να μπαίνετε περπατώντας στη θάλασσα τις πρώτες φορές για να μάθετε τη μορφολογία του πυθμένα.
Να υπακούτε σε όλες τις προειδοποιητικές πινακίδες και σημαίες.
Μάθετε πώς και πότε χρειάζεστε σωσίβιο· είναι απαραίτητο σε όλα τα πλωτά μέσα αναψυχής.
Μην πίνετε ποτέ αλκοόλ πριν από το κολύμπι ή όσο βρίσκεστε στην παραλία με προοπτική να ξαναμπείτε εσείς ή τα παιδιά σας στο νερό. Το ποτό διαταράσσει την κρίση των κολυμβητών και αυξάνει τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.
Μπορεί για παράδειγμα να τους κάνει να ξανοιχτούν περισσότερο στη θάλασσα απ’ όσο αντέχουν, με συνέπεια να μην μπορούν μετά να επιστρέψουν στην ακτή. Ή μπορεί να τους εμποδίσει να αντιληφθούν ότι το νερό είναι πολύ κρύο, οπότε κινδυνεύουν από υποθερμία. Όποιος εξάλλου πάει να κάνει βουτιά στο νερό ενώ έχει πιει, μπορεί να μην αντιληφθεί ότι τα νερά είναι ρηχά ή ότι έτσι όπως πάει να βουτήξει κινδυνεύει να χτυπήσει σε μια πέτρα.
Μην κουβεντιάζετε με τον διπλανό σας, μη μιλάτε στο κινητό, μη βάζετε αντηλιακό σε άλλο παιδί και γενικώς μην κάνετε τίποτα που να αποσπά την προσοχή σας όταν επιβλέπετε ένα παιδί στο νερό.
Ακόμη και ένα δευτερόλεπτο αβλεψίας αρκεί για να γίνει το κακό….
Πηγή : ιατρονετ