Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των €
Καλή Χοληστερίνη: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή αλλιώς «καλή» χοληστερίνη συμβάλλει στην απομάκρυνση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), δηλαδή της «κακής» χοληστερίνης και με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.
Ωστόσο εκφράζονται ερωτήματα για το κατά πόσο είναι τελικά «καλή» η καλή χοληστερίνη.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Heart Journal παρουσίασε δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η HDL μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτό που διαπιστώθηκε από τους ερευνητές τόσο του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, όσο και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, από τα οποία διενεργήθηκε η έρευνα, είναι ότι τα πολύ υψηλά αλλά και τα πολύ χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης μπορεί να συνδέονται με αυξημένες εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης αλλά και με αυξημένη πιθανότητα θανάτου λόγω λοίμωξης.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι με βάση τις μελέτες που έκαναν σε ζώα και σε καλλιέργειες κυττάρων υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που να συνδέουν την HDL με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και με την ευπάθεια σε λοιμώδη νοσήματα.
Κίνδυνος από την χαμηλή όσο και από την υψηλή HDL
Στην έρευνα συμμετείχαν 106.553 άνθρωποι με σημείο αναφοράς τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης στον οργανισμό τους και τις νοσηλείες τους λόγω λοίμωξης σε βάθος εξαετίας.
Το 21% των συμμετεχόντων με τα χαμηλότερα επίπεδα HDL, αλλά και το 8% αυτών με τα υψηλότερα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια λοίμωξη όπως γαστρεντερίτιδα ή πνευμονία και να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα HDL, οι συμμετέχοντες που είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα φάνηκε να διατρέχουν 75% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, ενώ όσοι είχαν πολύ υψηλή HDL παρουσίασαν κίνδυνο της τάξεως του 43%. Στην αρχική έκπληξη που προκάλεσαν αυτά τα ευρήματα ήρθε να προστεθεί και ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου λόγω λοίμωξης σε όσους είχαν ακραίες τιμές HDL.
Παρόλα αυτά, ερευνητές επισημαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη σύνδεση μεταξύ της καλής χοληστερίνης και της πιθανότητας λοίμωξης ή θανάτου από λοίμωξη. Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε μια πιθανή σχέση που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό που ενδεχομένως προκύπτει, είναι ότι η μελέτη της επίδρασης της HDL δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στα καρδιαγγειακά νοσήματα.