Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των €
Ζάχαρη ή Λίπος – Ποιο Παχαίνει Περισσότερο;
Σχεδόν όλοι, κατηγορούν το λίπος και τη ζάχαρη ότι ευθύνονται για την αύξηση του βάρους και της παχυσαρκίας.
Είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση λίπους έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως επίσης και η κατανάλωση της ζάχαρης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ζάχαρη και τα λιπαρά οξέα;
Ποιο είναι το χειρότερο όσον αφορά την αύξηση του σωματικού βάρους;
Το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα λιπίδια έχουν περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες.
Έτσι, για κάθε γραμμάριο ζάχαρης που καταναλώνετε, το σώμα λαμβάνει 4 θερμίδες, ενώ για κάθε γραμμάριο λίπους λαμβάνει 9 θερμίδες.
Το λίπος έχει διπλή θερμιδική αξία από τη ζάχαρη.
Έτσι, σε μία ισορροπημένη διατροφή, οι συνιστώμενες ποσότητες λίπους είναι μειωμένες σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) και τις πρωτεΐνες.
Ενδεικτικά, οι συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις είναι:
- 30 έως 35% των συνολικών θερμίδων λίπος,
- 50 έως 55% υδατάνθρακες,
- 9 έως 12% πρωτεΐνη.
Η τρίτη κατηγορία των θρεπτικών ουσιών που είναι πρωτεΐνες δίνει, όπως και η ζάχαρη, τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο.
Το πρόβλημα που συναντάμε σήμερα προέρχεται κυρίως από τη ζάχαρη και τα κρυφά λιπαρά, εξαιτίας της τυποποιημένων τροφίμων που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε.
Πλέον, η ζάχαρη και τα λιπαρά είναι κρυμμένα σε έτοιμα προϊόντα και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ακόμα και όταν διαβάζουμε σύνθεση στις ετικέτες.
Προσοχή στα Κρυφά Λιπαρά
Μερικά λίπη προσθέτουν μια νόστιμη γεύση και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των τροφίμων, πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό.
Να αποφεύγετε την κατανάλωση περιττών λιπαρών που βρίσκονται σε επεξεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα.
Το λίπος είναι κρυμμένο σε πολλά προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να το ξέρουμε, όπως σε:
- κρέατα,
- τυρί (το ποσοστό του λίπους σε τυριά υπολογίζεται από το ξηρό βάρος, το οποίο οδηγεί σε σύγχυση),
- ψάρια,
- θαλασσινά,
- σαρδέλες σε λάδι,
- μπισκότα και γλυκά,
- αλμυρά μπισκότα,
- ζύμες, πίτσα κ.α.
Υπάρχουν τρία είδη λιπαρών οξέων:
- μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα,
- τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα οποία περιλαμβάνουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6),
- κορεσμένα λιπαρά οξέα
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία: πρόκειται για τα ζωικά λίπη (κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα).
Προσοχή στην Κρυφή Ζάχαρη
Ζάχαρη δεν υπάρχει μόνο στα γλυκά, αλλά και σε αλμυρά τρόφιμα (σάλτσες, έτοιμα γεύματα, βιομηχανικά ψωμιά, ζυμαρικά).
Όπως και το λίπος, η ζάχαρη προστίθεται σε όλα σχεδόν τα μεταποιημένα προϊόντα.
Όσον αφορά τα προϊόντα που αναφέρουμε ως «γλυκά», συχνά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης όπως: τα αναψυκτικά, τα δημητριακά, οι σοκολάτες, τα κέικ και τα μπισκότα εμπορίου κ.α.
Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών και αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείτε γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη.
Επίσης, θα ήταν καλύτερο να προτιμάτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι αυτά που έχουν ως βάση:
- εξευγενισμένα σάκχαρα (γλυκά, λευκή ζάχαρη, αναψυκτικά, σιρόπι σφενδάμου, καλαμπόκι, μαρμελάδα)
- λευκό αλεύρι (άσπρο ψωμί, ζυμαρικά, άσπρο ρύζι, γλυκά, δημητριακά).
Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί πολυ-σιταριού, ημι-ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα, βρώμη, φαγόπυρο …), φακές, φασόλια και φυσικά τα φρούτα.
Ο περιορισμός της κατανάλωσης των κρυφών λιπαρών μπορεί να βρίσκεται σε προτεραιότητα, αλλά θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στην κατανάλωση της επεξεργασμένης ζάχαρης.
Να αποφεύγετε τα έτοιμα τρόφιμα και να προτιμάτε φυτικά προϊόντα και τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Πηγή : www.y-o.gr